Panaszláda: egyirányú forgalom a Móricz Zsigmond utcában

A nyáron több utcában történt forgalmi rend változtatás. Ezek közül az egyik a Móricz Zsigmond utca 10. és 18. közötti útszakasznak a Móra Ferenc utca felől a Belváros irányába való egyirányúsítása volt.

Az intézkedés sokaknak nem tetszik, főleg azért, mert a szomszédos Frankel Leó utcában is ugyanabban az irányban lehet csak haladni, így az arra közlekedőknek nagy kerülőt kell tenni a városrészben, hogy úticéljukhoz érjenek. Egyesek szerint sokan figyelmen kívül hagyják a változtatást, és a tiltott irányban is használják az úttestet, mások azért panaszkodnak, mert a családsegítő szolgálat melletti murvás területen vonulnak át a megtévedt autósok, amivel rontják az út minőségét. Az önkormányzat Építési és Városgazdálkodási Irodája szerint a kialakult parkolási szokások miatt szükséges volt a forgalmi helyzet rendezése. A leszűkült úttest nem alkalmas a két irányú forgalomra, ami miatt rendszeresen forgalmi veszélyhelyzetek alakultak ki. Azt is közölték, hogy az intézkedéssel kapcsolatban kapott visszajelzések a beavatkozás szükségességét nem vonták kétségbe, azonban több olyan észrevétel érkezett, hogy az útszakasz haladási irányával nem értenek egyet. Az általunk megkérdezett környékbeli lakosok is eltérő véleményen vannak, egy részük elégedett az intézkedéssel, mások viszont nem tartják megfelelőnek.

Az Építési és Városgazdálkodási Iroda, figyelembe véve a kialakított rendszer tapasztalatait, a problémamentes közlekedés és a lakóépületek közötti bolyongás megszüntetése érdekében a haladási irányt megfordítja. A helyzet végleges megoldása érdekében azt tervezik, hogy a közeljövőben az út szélén parkoló autók elhelyezését a lakóépületek mögötti belső udvarban biztosítják, új parkolók építésével és a teljes belső terület rendezésével. Amikor majd a munkák befejezése után felszabadul az úttest és alkalmas lesz a kétirányú forgalomra, a szabályozást megszüntetik.